Међуопштинске омладинске спортске игре (у даљем тексту : МОСИ) су традиционална смотра и манифестација спорта и физичке културе општина учесница из Федерације Босне и Херцеговине, Републике Српске, Црне Горе и Србије.
Моси обухватају 37 општина.
Из Федерације Босне и Херцеговине (3): Горажде, Пале – Прача и Фоча -Устиколина.
Из Републике Српске (8): Вишеград, Калиновик, Ново Горажде, Рогатица, Рудо, Соколац, Фоча и Чајниче.
Из Црне Горе (12): Андријевица, Беране, Бијело Поље, Гусиње, Жабљак, Колашин, Мојковац, Петњицa, Плав, Плужине, Пљевља и Рожаје.
Из Србије (14): Ариље, Бајина Башта, Зубин Поток, Ивањица, Косјерић, Нова Варош, Нови Пазар, Пожега, Прибој, Пријепоље, Сјеница, Тутин, Ужице и Чајетина.

МОСИ значајно доприносе упознавању и зближавању младих, развоју спорта и физичке културе, изградњи спортских објеката и стварању услова за организовано и масовно бављење спортом.

У циљу регулисања међусобних односа, права, обавеза и одговорности потписника и организација и заједница које учествују у организацији МОСИ :

1. Републичка министарства за спорт,
2. Републички савези за спорт,
3. Скупштине општина учесница МОСИ,

заједнички утврђују

СПОРАЗУМ О ОРГАНИЗАЦИЈИ МЕЂУОПШТИНСКИХ ОМЛАДИНСКИХ СПОРТСКИХ ИГАРА

ОПШТЕ ОДРЕДБЕ

Члан 1.

Потписници су се договорили да је организовање Међуопштинских омладинских спортских игара (у даљем тексту : МОСИ) делатност од посебног друштвеног интереса.

Члан 2.

МОСИ обухватају:
1. Васпитни рад,
2. Развијање и активно бављење спортом и физичком културом,
3. Изградњу материјалне базе физичке културе,
4. Развијање и ширење културе,
5. Заштиту и унапређење животне средине

Члан 3.

Задаци МОСИ су:
1. Свестрано васпитање младе генерације,
2. Стална и систематска активност на масовном обухвату младих у јединствен плански систем такмичења са свим фазама предтакмичења на нивоу општина,
3. Обезбеђење континуитета и масовности, тако да финални део МОСИ као завршна смотра представља најидеалнију селекцију – репрезентацију општина учесница,
4. Организација МОСИ сваке године, по могућству у првој половини месеца јула, или према договору учесница, а уважавајући предлог Организационог одбора - општине домаћина,
5. Одржавање МОСИ, сваке године у другој општини – граду, према утврђеном принципу на бази броја општина учесника из сваке републике, односно према одредбама члана 7. Правилника о конкурсу за доделу организације Међуопштинских омладинских спортских игара.

 

Члан 4.

Амблем Игара је у облику округлог штита.
Амблем садржи:
- две стилизоване фигуре мушкарца и жене у покрету - вежбе са обручом и палицом, унутар унутрашњег круга,
- текст по ободу спољашњег круга - на горњој половини амблема: МЕЂУОПШТИНСКЕ ОМЛАДИНСКЕ СПОРТСКЕ ИГРЕ и укрштене ловорове гранчице на доњој половини амблема по ободу спољашњег круга,
- олимпијски кругови, на доњој половини обода унутрашњег круга, односно на доњој половини између унутрашњег и спољашњег круга, од којих се улево и удесно до половине амблема пружају три линије које симболично представљају три заставе,
- назив општине домаћина и годину одржавања Игара - на горњој половини обода унутрашњег круга, односно на горњој половини простора између унутрашњег и спољашњег круга.
Боја амблема : основа амблема је бела, стилизоване фигуре су у црној боји, текстови су плаве боје, ловорове гранчице су жуте а олимпијски кругови и линије које симболично представљају заставе су црвене боје.

Члан 5.

Застава Игара је небо плаве боје димензије 4,00 х 1,60 метара са амблемом Игара и натписом црвеном бојом у горњем делу: "Међуопштинске омладинске спортске игре".

Link1 | Link2 | Link3

Copyright © 55. MOSI Priboj 2018. All Rights Reserved.